Emlak TrendEv YaşamGenelGeneralHaberlerKentsel DönüşümProjelerSatılıkToki-Emlak Konut

Toki Taksitleri ne kadar Zam’lanıyor?

Türkiye’de sosyal konut projeleri ile çok sayıda vatandaşın ev sahibi olmasına aracılık eden TOKİ, taksitlerle insanları ev sahibi yapmaya devam ediyor. Sosyal konutları TOKİ’den satın alan vatandaşlar düşük bedelli taksitlerle kira öder gibi ev sahibi olma imkanı bulabiliyorlar. TOKİ’nin uyguladığı ödeme sistemi vatandaşlara çok büyük imkanlar sunuyor olsa da belirlenen taksitle sabit değil. TOKİ’nin sosyal konut taksitlerine dönem dönem zam yapılıyor. 

OCAK 2023 TOKİ TAKSİT ZAMMI BELLİ OLDU MU?

TOKİ’den sosyal konut satın alıp taksite bağlanan vatandaşların taksit tutarları her yıl Ocak ve Temmuz aylarında zamlanıyor. Memur maaşlarına yapılan zam oranı ile belirlenen bu zamlarla vatandaşların yeni taksitleri hesaplanıyor. Bu taksit hesaplamaları için de memur maaş zamlarının netleşmesi gerekiyor. Enflasyon farkı ile toplu sözleşme zammı olarak memurların şu anda kesinleşmiş yüzde 16,50 oranında maaş zammı bulunuyor.

TOKİ taksit zamlarını belirlerken memur maaş zamlarını esas alıyor ama bu direkt olarak bu zam oranının TOKİ taksitlerine yansıtılması anlamına gelmiyor. TOKİ bazı dönemlerde memur maaş zamlarının altında oranlarda taksit artırımına gidebiliyor. Bu yıl da muhtemelen böyle bir karar alınması bekleniyor. Bu durumda TOKİ taksitlerine yüzde 10 ile yüzde 15 aralığında bir zam yapılması bekleniyor. 3 Bin TL taksit ödeyen bir vatandaş yüzde 15 zam yapılması durumunda Ocak 2023’ten itibaren 3.450 TL taksit ödemesi yapmaya başlayacak.

Bakanı Murat Kurum geçtiğimiz aylarda bir açıklama yapmış ve , “Biz vatandaşlarımızı zor durumda bırakacak kararlar almayız. TOKİ taksit zammı hesaplamasında eğer yüksek bir oran çıkıyorsa o oranı düşürme yetkimizi kullanırız. Sosyal konut satın alan vatandaşlarımız endişe etmesinler taksitlerine onların ödeme güçlerini aşabilecek oranlarda zam yapılmayacaktır.” dedi. Bakalım Toki taksidi ödeyen vatandaşlarımıza verilen bu söz tutulabilecek mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir