BankalarGeneralKiralık

24 Maaş Tutarında Çeyiz Parası! Kimler, Nasıl, Nereye Başvuru Yapabilir?

Devlet tarafından genç kızlara çeyiz parası ödemesi yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun aracı olduğu bu ödemeler için başvuru yapacak olan vatandaşların ise sağlamaları gereken özel şartlar var.

Bilindiği üzere çalışma hayatında yer alan vatandaşlara devlet ödemiş oldukları primler kapsamında çok sayıda özel hak sağlıyor. Bu özel haklardan bazıları ise sigorta primi ödemiş olan vatandaşların vefatı sonrasında geride kalan hak sahiplerine yönelik oluyor. Çeyiz parası da bu kapsamda sağlanan devlet desteklerinden.

ÇEYİZ PARASI ÖDEMELERİNDEN KİMLER FAYDALANIR?

Bilindiği üzere SGK sigortalı olarak vefat etmiş olan bir vatandaşın haklarını geride kalan hak sahiplerine devrediyor. Yeteri kadar prim ödemesi yapmış sigortalılık sürecini tamamlamış bir kişinin vefatı sonrasında maaşı anne, kız ve erkek çocuk tarafından alınabilir.  Emekli maaşının çalışanın kızı tarafından alınması durumunda ise bazı ek haklar sağlanır. Babasından veya annesinden yetim maaşı alan genç kızlar evlenmek istediklerinde çeyiz desteği alırlar.  Almış oldukları yetim maaşlarının evlenmeleri durumunda kesilecek olması nedeniyle genç kızlara evlilik öncesi ödeme yapılır. Ödemeler alınan maaş üzerinden yapılır ve 24 aylık maaş tutarı kadar ödenir. Örneğin aylık 1000 TL yetim maaşı alan bir geö kız evlenmek istediğinde 24 bin TL çeyiz parası ödemesi alır.  Otomatik Ödenmez Başvuru Yapılması Gerekiyor Sosyal Güvenlik Kurumu çeyiz parası ödemelerini otomatik olarak ödemez. Bu ödemeler için SGK İl Müdürlüklerine yazılı başvuru yapılması gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir